10 weetjes over Ierland!
Ik heb al eens een blog geschreven met weetjes over Haiwaii. Ik dacht laat ik ook eens wat weetjes over Ierland voor jullie noteren. Sommige kennen jullie misschien al, maar een aantal weten jullie misschien nog niet. Tijdens onze midweek naar Ierland zijn we dan ook weer meer te weten gekomen over dit ruige land. Hier komen de 10 weetjes over Ierland:
1. Het nationale symbool van Ierland
Tijdens ons verblijf in Ierland kwamen we erachter dat de harp het nationale symbool is van Ierland. Deze is dan ook veelvuldig terug te vinden in de souvenirwinkels, maar ook bijvoorbeeld in Dublin Castle en The Chapel Royal (zie foto’s hieronder). Tevens vind je in het Trinity College een eeuwenoude harp uit de vijftiende eeuw. Deze kun je hier bewonderen! Daarnaast heeft Ierland als enige land een muziekinstrument als nationaal symbool.
2. Het Guinness logo
Het bekendste biertje van Ierland is toch echt wel Guinness. Wist je dat zij als logo een harp hebben (ja, het nationale symbool)? Zij waren hier alleen iets eerder mee. Als je goed oplet, dan zie je dat zij de harp in spiegelbeeld hebben.
3. Vikingen hebben Dublin gesticht
Tijdens ons bezoek aan Dublin hebben wij een bezoek gebracht aan Dublin Castle. Tijdens een rondleiding kregen wij meer te horen over de geschiedenis van Dublin en het ontstaan er van. Hier kwamen wij er achter dat de stichters van Dublin Vikingen waren. Deze hebben namelijk Dublin gesticht rond 988. Op posters is geïllustreerd hoe Dublin toentertijd er uit moet hebben gezien.
4. De officiële eerste taal van Ierland is Gaelic
De officiële eerste taal van Ierland is niet Engels, maar Gaelic. Nu is de gesproken hoofdtaal wel Engels, maar het Gaelic zie je zeker terugkomen. Tijdens onze midweek in Ierland zagen wij bijvoorbeeld dat de plaatsnaamborden zowel in het Engels als in het Gaelic vermeldt staan. Er zijn nog een paar dorpen in Ierland, voornamelijk aan de westkust, die als voertaal Gaelic hebben. Deze dorpen worden ook wel Gaeltacht genoemd. Gaelic is een Keltische taal en is op school in Ierland een verplicht vak. Gaelic lijkt in niets op het Engels en de woorden zijn dan ook voor ons moeilijk uit te spreken (laat staan te verstaan!).
5. Het onofficiële symbool
Een ander belangrijk nationaal symbool van Ierland is het groene klavertje. Deze zie je bijvoorbeeld veelvuldig terugkomen tijdens St. Patrick’s Day. Het klavertje (ook wel shamrock genoemd) staat voor de drie-eenheid (God, Jezus en de Heilige Geest). St. Patrick, de beschermheilige van Ierland, zou door middel van het klavertje de drie-eenheid aan het Ierse volk hebben uitgelegd.
6. Munteenheid
Ierland (Republiek Ierland) behoort tot de Europese Unie. Je betaalt in Ierland dan ook met de euro. Wat opvallend is, is dat Noord-Ierland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Hier hanteren ze een andere munteenheid, namelijk de Britse pond. Mocht je dus naar het noorden van Ierland gaan, dan moet je dus met Britse ponden betalen.
7. Bekende personen
Er zijn een aantal bekende personen geboren in Ierland. Denk bijvoorbeeld maar aan Bono van U2, Liam Neeson, Colin Farrel, Pierce Brosnan en Graham Norton. Er zijn er echter nog veel meer! Wij verbleven tijdens onze midweek in Killiney. In dit plaatsje wonen blijkbaar een aantal bekende namen waaronder Bono en bandlid The Edge (U2).
8. Halloween
Halloween is van oorsprong een Keltisch feest. Dit is ooit jaren geleden ontstaan in Ierland. In Ierland wordt dit feest dan ook uitgebreid gevierd op 31 oktober. Wij waren voor 31 oktober in Ierland, maar veel etalages en woningen waren al in Halloweensferen gehuld.
9. Dracula
Wist je dat het welbekende verhaal Dracula geschreven is door de Ierse schrijver Bram Stoker? Zijn horrorverhaal is wereldwijd bekend geworden en laten we eerlijk wezen… Dracula is de meest bekende vampier die we kennen. Daarnaast heeft Bram Stoker gestudeerd aan het welbekende Trinity College in Dublin, net zoals andere bekende schrijvers als Oscar Wilde, Jonathan Swift en Samuel Beckett.
10. Vlag van Ierland
De vlag van Ierland bestaat uit drie verticale kleuren, namelijk groen-wit-oranje. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Er zijn alleen verschillende interpretaties van de kleuren. Eén van de interpretaties is dat groen staat voor de katholieken, oranje voor de protestanten en wit voor de vrede tussen groen en oranje. Wist je dat de vlag van Ivoorkust erg lijkt op die van Ierland? Deze heeft de vlag alleen precies andersom, dus oranje-wit-groen.
Dit waren mijn 10 weetjes over Ierland. Hopelijk heb je wat nieuwe dingen geleerd over dit land!
Geef een reactie