De ultieme 7 daagse roadtrip door IJsland:

Ruig, adembenemend, divers, meeslepend, overweldigend, onaards… Dit zijn zomaar woorden die in mij opkomen als ik denk aan onze roadtrip door IJsland. Want wat was IJsland bijzonder!

Wij gingen met z’n vijven naar IJsland: mijn ouders, zusje, Daryl en ik. Wat hebben we genoten. Vele ‘ah’s’ en ‘oh’s’  verder kunnen we alle vijf concluderen dat IJsland een prachtig land is. Mocht IJsland nog niet op je bucketlist staan, dan mag deze toch echt aan je rijtje toegevoegd worden!

Vandaag deel ik met jullie onze route:

Dag 1:

Dit was de dag van aankomst. Wij kwamen in de avond aan en zijn toen een hapje gaan eten en hierna naar onze accommodatie gereden. Wij verbleven in het plaatsje Vogar. Hier hadden wij een ruime accommodatie voor 5 personen met mooi uitzicht op de zee. De ligging was erg gunstig, want het was ongeveer een halfuur rijden naar Reykjavik en Keflavik Airport en ongeveer 25 minuten naar de Blue Lagoon. In deze accommodatie verbleven wij 3 nachten.

Dag 2:

Eindelijk gaat onze reis dan echt beginnen en HOE?! Wij hadden namelijk een druk programma voor vandaag gepland. Onze dag startte namelijk bij Reykjavik Airport om hier in een helikopter te stappen (say what?!). Wat was dit gaaf zeg!!! De helikopter vloog over alle hoogtepunten van The Golden Circle en maakte hierna een tussenstop bij de geothermische poelen. Na deze supertoffe tussenstop vlogen we door naar… een gletsjer! Hier stond op de grote witte vlakte een huisje, waar wij werden opgewacht voor een sneeuwscooter tour! Wauw, wat was dit ook weer vet zeg! Na deze gave tocht werden we opgehaald door een Super Jeep (deze was echt mega) met gids. Deze gids heeft ons bij alle hoogtepunten van de Golden Circle afgezet, zodat we deze nu ook vanaf de grond konden bewonderen. Aan het einde van de dag waren we moe, maar mééééér dan voldaan. We hadden geluk met het weer en hebben zoveel kunnen zien. Ik begrijp dat je voor deze dag aardig in de buidel moet tasten, maar mocht dit lukken dan is het zeker aan te raden (of bijvoorbeeld een deel hiervan te doen). Binnenkort vertel ik je meer over deze te gekke dag en wat je allemaal kunt verwachten.

IJsland

Dag 3:

Op deze ochtend zijn wij weer naar Reykjavik gereden. Dit keer om aan boord te stappen van een RIB-boot met als doel: walvissen spotten! Dit is de enige keer in IJsland dat we even slecht weer hebben gehad. We kregen namelijk een aardig buitje over ons heen tijdens onze barre zoektocht naar walvissen. Maar… het was gelukkig niet voor niets, want we hebben walvissen gespot! Het blijft toch wel heel indrukwekkend om deze grote dieren naast je te zien opdoemen in het water. Degene die wij zagen was de Bultrugwalvis (Humpback Whale). Deze was ongeveer even groot als onze boot, bizar! Hier boekten wij onze tour.

Na verkleumd van onze boot te zijn afgestapt gingen we naar onze volgende stop: The Blue Lagoon. Dit was een warm welkom voor onze koude lichaampjes. En jaaaa, The Blue Lagoon is een aanrader! Echt heerlijk. Normaal zie je op Instagram dat het mega druk is, maar wij hadden veel geluk want het was heerlijk rustig. We konden overal lekker naartoe dobberen. Alles wat je over de Blue Lagoon moet weten lees je binnenkort in een nieuwe blog.

IJsland

Dag 4:

Vandaag pakten wij de auto richting het zuid-oosten van IJsland met als einddoel een schattig rood huisje in the middle of nowhere in Meðallandsvegur Selhólavegur. Deze accommodatie boekten wij via Airbnb. In deze Airbnb sliepen wij 2 nachten. Onderweg hebben we prachtige watervallen en uitkijkpunten gezien. Het landschap wisselt van lavavelden tot besneeuwde bergtoppen. Het is aan te raden om in de ochtend op tijd te vertrekken, want er zijn genoeg stops onderweg waar je minimaal een uurtje zoet bent. Wij kwamen dan ook laat in de avond aan bij onze accommodatie. Welke hoogtepunten we allemaal gezien hebben tijdens deze route, lees je in een volgende blog.

IJsland

Dag 5:

Vandaag hadden we weer een activiteit op het programma staan… en wat voor eentje! We gingen namelijk een gletsjerwandeling maken. Spikes onder onze schoenen gebonden en met een pikhauweel gewapend begaven we ons op de gletsjer Vatnajökull. Wat was dit indrukwekkend zeg. Het krakende ijs onder je voeten, het veranderende kleurenpalet van wit en blauw en de stroompjes helder gletsjerwater die tussen de ijsgroeven doorstroomden waren zo bijzonder. De klim naar boven was intensief, maar zo de moeite waard. Echt weer een hoogtepunt tijdens onze reis. Binnenkort vertel ik jullie nog meer over deze bijzondere ervaring!

Na onze gletsjerwandeling gingen we naar een ander natuurspektakel, namelijk Jökulsárlón Iceberg Lagoon. Waaauuwww!!! Een heel bijzondere ervaring om de krakende, grote ijsschotsen voorbij te zien drijven of onder water te zien verdwijnen. De verschillende kleuren blauw en wit zijn een lust voor het oog. Erg fotogeniek zeg maar :). Daarnaast vind je hier vlakbij nog een ander bijzonder verschijnsel: Diamond Beach. Dit is een zwart strand met allemaal ijsschotsen en ijsbrokken op het gitzwarte zand. Daarna zijn we weer terug gereden en hebben we onderweg nog een ander ijsschotsenmeer aangedaan, namelijk Fjallsárlón. Misschien iets minder indrukwekkend, maar toch te mooi om over te slaan! In een nieuwe blog vertel ik je alles wat je moet weten over Jökulsárlón Iceberg Lagoon, Diamond Beach en Fjallsárlón.

IJsland

Dag 6:

Vandaag reden we weer terug naar Reykjavik. Onderweg hadden we nog een paar mooie stops: het zuidelijkste puntje van IJsland genaamd Dyrhólaey en de met water gevulde vulkaan, genaamd Kerið Crater. 

Ook hadden we zo’n leuke plek gevonden om te eten, namelijk een tomatenrestaurant genaamd Friðheimar. Je raadt waarschijnlijk al wat ze hier op het nu menu hebben staan… precies van alles met tomaat. Dit was zo gezellig. In de foodblog van IJsland vertel ik hier meer over.

Dag 7:

Helaas vlogen we vroeg in de ochtend weer naar huis, maar wat hebben we veel gezien!!!

IJsland heeft ons versteld doen staan. Af en toe doet het zelfs onaards aan. Het landschap is ontzettend ruig en de natuur heeft hier nog de overhand. We hebben IJsland in al zijn facetten mee gemaakt, namelijk ter land, ter zee en in de lucht! Het was een reis om nooit te vergeten! Staat IJsland ook op jouw bucketlist?

Wil je meer zien over onze IJslandreis? Neem dan een kijkje op ons youtubekanaal darmeltravel. Hier staat ons filmpje van IJsland!