Bijzonder verblijf in het Africa On Footcamp
In mijn vorige blog heb ik het al kort over het Africa On Footcamp gehad. In deze blog ga ik het hier nog wat uitgebreider over hebben. Het Africa On Footcamp heeft namelijk mijn hart gestolen. In deze blog lees je hoe het is om op een “echte”safari te gaan!
Het Africa On Footcamp is een kamp met allemaal kleine huisjes ergens in de wildernis. De weg er naartoe is al geweldig. Ik kreeg al gelijk het Afrika gevoel waar ik zo op hoopte. Tijdens de reis erheen heb je al de kans om wilde dieren te spotten. Bij de eerste beste giraffe die wij zagen werden we al zo blij. In het Africa On Footcamp kregen wij een warm welkom met een lekker fruitig drankje. Wij kregen ons huisje toegewezen, genaamd “Hardekool”. Ze gaven ons uitleg over hoe alles hier in zijn werking gaat. Het is bijvoorbeeld verboden om in de avond alleen naar je huisje te lopen. Aangezien het kamp open is en niet omheind is met hekken, kunnen er dus wilde dieren het kamp oplopen. In je huisje bevindt zich een gastoeter, voor het geval je in een noodsituatie zit.
De kamer zag er netjes uit, maar is back to basic en dat vonden wij juist zo leuk! Geen stopcontacten in de huisjes (op ééntje na die je niet kon gebruiken. Doordat ik eigenwijs was en toch mijn stijltang in het stopcontact inplugde, sloegen alle stoppen op het kamp eruit…oepsie! ). In de gezamenlijke ruimte kun je gebruik maken van de stopcontacten.
Tijdens je verblijf in het Africa On Footcamp heb je elke dag dezelfde gids. Met deze gids en een klein groepje medereizigers ga je in een open jeep op pad (wij waren exclusief de gids met ongeveer 6 personen). Dit is zo geweldig! Het is ontzettend persoonlijk en de kennis van de gids is enorm. De passie waarmee de gids vertelt en alles laat zien is gewoon aanstekelijk.
Hoe ziet een dag in het Africa On Footcamp eruit?
Je wordt om 6 uur in de ochtend gewekt door je gids. Met z’n alle ga je op een drie uur durende wandelsafari, waarbij je dieren gaat spotten en de gids je meer vertelt over de natuur en sporen in het zand. Ontzettend leuk om te doen en ook erg spannend, omdat je weet dat er wilde dieren in de buurt kunnen lopen. Na deze safari ga je met z’n alle ontbijten. Hierna heb je wat vrije tijd voor jezelf. Aan het einde van de middag rond een uur of 4 maak je een afternoon drive. Dit is zoooo fantastisch! Met die open jeep rijd je midden de wildernis in (geen wegen die je moet volgen, maar gewoon hup door de bosjes en het hoge gras). Tijdens deze drive zie je ontzettend veel. Ook hier hebben wij de Big 5 gespot en nog veel meer dieren (zelfs een witte leeuw, cool he?!). Deze drive duurt ook een aantal uren en omdat het om 6 uur al pikkedonker is, zie je de prachtige melkweg boven je tot leven komen. Dit is gewoon het mooiste dat ik ooit heb gezien. We hebben satellieten boven ons zien bewegen en hebben ons vergaapt aan het aantal vallende sterren. Het was onbeschrijflijk mooi! Tijdens deze afternoon drive maak je ook een stop en eet je met z’n alle wat lekkers en kun je wat drinken. Na deze drive kom je terug in het kamp en krijg je een warm washandje voor je handen (aangezien het dan erg afgekoeld is) en een lekker likeurtje. Daarna ga je met z’n alle avondeten. Na het avondeten klets je meestal wat na en drink je nog wat met z’n alle.
Tijdens ons verblijf hebben wij zelfs nog één nacht in een boomhut overnacht. Super cool! Deze ligt een stuk van het kamp vandaan. We mochten hier dan ook niet alleen naartoe lopen. De boomhut staat op hoge palen, heeft twee verdiepingen, een rieten dak, maar geen muren. Alleen een soort van houten hekje. Op de eerste verdieping staat een bank en een tafeltje met stoelen. Op de bovenste verdieping slaap je. Voor de wc moet je echter helemaal naar beneden en moet je een stukje buiten lopen naar een hokje met een wc en erbuiten een geïmproviseerde douche. Het weggetje ernaartoe heeft wel een hekje in verband met de dieren. Dus even moeten plassen, was al hele belevenis haha!
Wat ook wel erg gaaf was, was dat we echt honderden buffels hebben gezien in een grote plas. Eerst kwam er ééntje rustig aangelopen en hierna volgde de rest. We lagen vanaf een hutje toe te kijken en hadden eerste rang uitzicht op al deze enorme dieren. Dit was echt geweldig.
Soms gaat er een tweede gids mee op de safari. Ze hadden het geweldige idee om een wedstrijdje te houden. Iedereen moest een impalakeutel in zijn mond stoppen en deze zo ver mogelijk weg schieten (ja, dit heb ik echt gedaan!). Ik dacht dat ze mij eerst in de maling namen, maar dit was niet het geval.
De huisjes op het kamp, dus ook ons huisje “Hardekool”, kunnen allemaal niet op slot. Dus eigenlijk kan iedereen er in en uitlopen. Maar er zit aan de binnenkant en aan de buitenkant wel een schuifje op de deur, zodat de deur door de wind niet constant klappert. Ik stond dus in de hut en was druk aan het inpakken. Daryl was naar buiten gelopen. Maar wat had hij nou gedaan, hij had aan de buitenkant van de deur het schuifje op de deur gedaan. Deze kun je niet openmaken vanuit binnen. Dus ik zat opgesloten. Ik roepen, maar natuurlijk hoorde hij mij niet. Gelukkig hoorde één van de gidsen mij en heeft me bevrijd.
Good to know:
- Neem goede wandelschoenen mee, waar je lang op kunt lopen.
- Trek laagjes aan. De temperaturen kunnen snel veranderen. Tijdens de walking safari is het in de ochtend nog heel erg koud en heb je een vest nodig, maar al snel wordt het warmer en wil je deze uittrekken. Ditzelfde geldt tijdens de afternoon drive. In het begin is het nog warm, maar het koelt snel af.
- Als je een overnachting in de boomhut hebt, neem dan een zaklamp mee. Vanaf daar kun je misschien nog in het donker dieren spotten.
- De gids spreekt Engels.
- Je hoort de gidsen vaak het woord “ingala” zeggen. Wij verstonden eerst “impala” en dachten wat is hier nu zo bijzonder aan? Maar met “ingala” bedoelen ze leeuwen!
- Let op de schuifjes bij je huisje, haha!
Het Africa On Footcamp is definitely een aanrader. Wij hebben het hier zo fijn gehad. Het was een onbetaalbare ervaring!
Wil je meer weten over Zuid-Afrika? Kijk dan op mijn andere blogs : Rondreis Zuid-Afrika en Hoogtepunten Zuid-Afrika.
Geef een reactie