Hoogtepunten Zuid-Afrika

In mijn vorige blog (Rondreis Zuid-Afrika) heb ik het één en ander verteld over onze Zuid-Afrika reis en hoe ik deze reis heb ervaren. Misschien een understatement, maar zoals je kon lezen was ik nogal enthousiast over Zuid-Afrika!

Maar wat waren nu mijn echte hoogtepunten op reis? En wat mag je toch echt niet missen als je naar Zuid-Afrika toe gaat?

Hieronder vertel ik jullie wat mijn top 5 was en licht ik ze toe. En geloof me, dat was echt niet makkelijk. I loved it all.

1. Africa on Footcamp (Klaserie Game Reserve)

Oohhh als ik terug denk aan onze reis, schiet het Africa on Footcamp gelijk bij me te binnen. Wat heb ik hier genoten zeg. Het Africa on Footcamp ligt in het Greater Kruger National Park tegen de grens van het Kruger National Park. Je hebt hier zowel de safari’s te voet (walking safari’s) als de safari’s per jeep. Ik moet bekennen dat ons verblijf in het Africa on Footcamp mijn beste ervaring van heel onze reis was (en ik heb toch heel erg veel geweldige ervaringen hier gehad). Ik heb genoten van het moment dat ik op stond tot ik weer naar bed ging. In mijn blog over het Africa on Footcamp vertel ik jullie meer over wat je hier kunt verwachten.

Africa On Footcamp

2. Kruger National Park

Natuurlijk mag het bekende Kruger National Park niet in mijn top 5 ontbreken. Het Kruger National Park is de meest bezochte attractie van Zuid-Afrika. Dit is natuurlijk niet zo gek, want hoe leuk is het om met je eigen auto de wilde dieren te gaan spotten?! Verwacht wel dat dit park toeristisch is. Op de grote hoofdwegen in het park ben je zeker niet de enige die met zijn auto de wilde dieren wilt spotten. Maar als je van de hoofdwegen afgaat en de onverharde wegen oprijdt, is het toch vaak een stuk minder druk. Ik raad je dus ook aan om af en toe van de grote, drukke wegen af te gaan. Bij de receptie van het kamp waar je in verblijft, heb je een plattegrond met allemaal verschillende routes die je kunt nemen in het park.  Je kunt met je eigen auto het park in rijden, maar je kunt ook een Game Drive resereveren. Dan ga je met een hele lange Jeep/ auto met gids door het park rijden en dieren spotten.

Wij hebben één keer overnacht in het Skukuza Rest Camp en 2 nachten in het Berg en Dal Rest Camp. Je moet deze parken een beetje zien als een camping. In Berg en Dal vonden wij ons huisje iets minder. Het was wel schoon, maar het oogde gewoon heel oud. Desondanks werd ons bedje hier elke ochtend netjes opgemaakt!

Het Kruger Park vonden wij een prachtig park om te zien. Al die bergen en rotsformaties! Ik houd ervan! Wij voelden ons net Tarzan en Jane op avontuur. Wat vonden we het fantastisch om de wilde dieren van zo dichtbij te zien. En geloof me, met dichtbij bedoel ik ook echt heel dichtbij. Olifanten die net voor je neus oversteken, leeuwen die voorbij je raampje komen lopen. Hoe awesome is dit?! Ik leefde werkelijk waar in een sprookje! En we hebben ook zoveel andere dieren gezien: kudu’s, giraffen, zebra’s, gnoes, impala’s, nijlpaarden, buffels, een genet (een soort kat) en ga maar door.

Ja, het Kruger Park is een ervaring die je niet mag overslaan. We hebben hier de Big Five gespot, van de omgeving genoten en met open mond de wilde dieren aangestaard.

Kruger National Park

3. Tsitsikamma National Park

Wauw, wauw, wauw, is wat er door mijn gedachten schiet als ik aan het Tsitsikamma National Park denk. Zo groen, zo mooi! Op onze route naar Knysna lag het Tsitsikamma National Park. Eerst zijn wij, niet ver van Tsitsikamma, gestopt bij de “Big Tree”. Een oeroude boom van 1000 jaar oud, 36,6 meter hoog en 8,5 meter in omtrek. Je kunt je dus voorstellen hoe klein je je hiernaast voelt.

Na ons bezoek aan de “Big Tree” zijn wij doorgereden naar het Tsitsikamma National Park. Dit park is werkelijk prachtig qua natuur. Het ligt aan de zee en het lijkt een beetje op het tropisch regenwoud. Ik heb er geen woorden voor om dit te beschrijven. In dit park hebben we een wandeling gemaakt naar de Suspension Bridge. Deze brug is 77 meter lang en hangt 7 meter boven de zee. Super gaaf om hier overheen te lopen. Aan de ene kant van de brug kijk je uit op de zee en aan de andere kant kijk je uit op de bergen en het water dat er tussendoor loopt. Werkelijk adembenemend.

Na deze brug zie je als je goed kijkt een bordje met “Lookout Point” (hij is niet heel duidelijk te zien). Voor deze wandeling naar het Lookout Point moet je wel een goede conditie hebben, want je gaat de hele berg opklimmen. Trek dus stevige wandelschoenen aan als je naar dit park toegaat, because you will need it. Want wat een klim was dit! We hebben over stenen en rotsen geklommen en geklauterd. We waren kapot en bezweet toen we bovenop de berg waren, maar het was het waard. Het uitzicht was adembenemend en wat stonden we hoog!

Als ik ooit de kans krijg, zou ik zo graag langer in dit park verblijven en hier een huisje huren. Er zijn nog meer wandelroutes en ik zou ze graag allemaal willen uitproberen! Het Tsitsikamma Park was by far het mooiste park dat we gezien hebben tijdens onze reis.

Tsitsikamma National Park

4. Kaapstad

Natuurlijk mag Kaapstad, één van de drie hoofdsteden in Zuid-Afrika (de andere hoofdsteden zijn Bloemfontein en Pretoria), niet in mijn lijstje ontbreken. Wij zijn via Hermanus naar Kaapstad gereden. Hermanus is ook echt een leuk plaatsje om even te stoppen. Vanuit de baai zie je walvissen zwemmen, dus neem eventueel een verrekijker mee!

Eenmaal in Kaapstad aangekomen is er genoeg te zien en te doen. Helaas konden wij de eerste dagen niet goed de Tafelberg zien, in verband met de mist. Gelukkig hebben wij de laatste dag deze nog wel mogen bewonderen. Helaas konden wij niet op de Tafelberg, omdat de jaarlijkse onderhoud van kabelbaan plaatsvond. Poor us!

Wij hebben een dag uitgetrokken om Kaaps Schiereiland te ontdekken. Onze eerste stop was Boulders Beach voor de pinguins!!!! Ik vind die beestjes toch zo grappig. Dat gewaggel van ze, echt super schattig.

Na Boulders Beach zijn we gereden naar Cape Point. Dit is het alleruiterste, zuidelijkste puntje van Afrika. Wij hebben helaas hier een regenbuitje gehad, so don’t forget your poncho!

Na Cape Point zijn we naar Cape of Good Hope (Kaap de Goede Hoop) gegaan. Best indrukwekkend als je je bedenkt dat hier vroeger zoveel schepen hebben gevaren en vergaan zijn. Ook weer een erg mooie omgeving. Het is wel een klein beetje toeristich, want iedereen wilt natuurlijk met het welbekende bord op de foto staan (en wij dus ook).

Wat zeker een bezoekje waard is, is het Victoria & Alfred waterfront. Hier is de haven en heb je een groot winkelcentrum. Er zijn tal van leuke restaurantjes en winkeltjes, waar je je lekker kunt uitleven.

Wat ook zo bekend is, is natuurlijk Robben Island.  Hier heeft Nelson Mandela 18 jaar lang gevangen gezeten. Robben Island is nu een nationaal monument en museum. Ik moet bekennen (hopelijk stoot ik hiermee mensen niet tegen het verkeerde been) dat wij Robben-Island niet zo geweldig vonden. De rondleidingen waren slecht geregeld en wij moesten overal erg lang wachten. Het was wel indrukwekkend om te zien waar Nelson Mandela en de anderen gevangenen hebben gezeten. De tocht per veerboot naar het eiland toe is toch ook wel een belevenis. De zee was ontzettend ruig en de golven waren enorm hoog. Neem dus reistabletjes mee, want wij hebben meerdere mensen wit weg zien trekken.

Kaapstad

Good to know:

  • Kijk uit voor bavianen op de parkeerplaats in Cape Point. Bij ons stond er eentje half in de auto en mijn gegil hebben ze denk ik aan de andere kant van Afrika gehoord! De bavianen schuwen geen mensen en kunnen agressief zijn. (gillen helpt blijkbaar als goed afschrikmiddel, haha!).
  • De jaarlijkse onderhoud van de kabelbaan richting de Tafelberg vindt plaats tussen juni en augustus (je kunt er dan nog wel heen wandelen/klimmen).

5. Camdeboo National Park

In Graaff Reinet ligt het Camdeboo National Park. Dit was een prachtig park, met groen begroeide bergen. Ook lopen hier wilde dieren rond, op roofdieren na. Het uitkijkpunt Toposcope is een must do. Het is een hoog uitkijkpunt boven op een berg. Het uitzicht en de stilte waren adembenemend. Aan de ene kant kijk je uit op het plaatsje Graaff Reinet en aan de andere kant zag je meerdere bergen. Grote, zwarte arenden vloog vlak over onze hoofden. Een prachtige ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Camdeboo National Park

Ik hoop dat je iets aan deze post hebt bij het plannen van je roadtrip door Zuid-Afrika! Wat waren jouw hoogtepunten in Zuid-Afrika?