Wat te doen in Swaziland?

Tijdens onze reis door Zuid-Afrika hebben wij nog een piepklein landje aangedaan, namelijk: Swaziland. Swaziland is een klein koninkrijk in Zuid-Afrika. Het grenst voor een deel aan Mozambique.

Wanneer je met de auto naar Swaziland gaat, moet je eerst door een grenspost. Hier moet je je paspoort dus bij hand hebben. Dit kan allemaal eventjes duren, maar dan ben je wel in Swaziland!

Eenmaal in Swaziland kun je weer genieten van de mooie omgeving.  Wij verbleven in de Mantenga Lodge in Ezulwini. Een fijne accommodatie omgeven door bomen en bergen. Vanaf je balkon heb je zicht op allemaal aapjes die in de bomen klimmen.

Swaziland Swazistam

Swazistam

Als ik aan Swaziland denk, denk ik terug aan de Swazistam. Hun felgekleurde traditionele kleding, hun gevoel voor muziek en hun uitbundige dansvoorstellingen. Ik vond het prachtig! Een aanrader is dan ook zeker om naar de Mantenga Cultural Village te gaan. Hier staat een authentiek dorp van een Swazistam. Wanneer je hier aankomt zie je allemaal huisjes met een koepeldak van gras. Tijdens de rondleiding door de village kom je meer te weten over de stam die hier nog leeft en de gebruiken die zij hebben.

Een leuk weetje: De ingang van de huisjes zijn erg laag. Dus je moet diep bukken om binnen te komen. Dit is zo gedaan, zodat je een buiging moet maken als teken van respect.

In de Mantenga Cultural Village kun je dus naar voorstellingen van de Swazistam. De Swazistam showt traditionele dansen en zingen traditionele liedjes. Dit is zo leuk om te zien! Het lijkt wel of die mensen dat gevoel voor ritme in hun bloed hebben zitten.

In de buurt van de Mantenga Cultural Village vind je een waterval (Mantenga Falls). Het is een stukje lopen, maar je bevind je in een prachtige omgeving. Eenmaal bij de waterval aangekomen kun je hier lekker zitten en uitrusten. Tip: neem wat lekkers te eten en te drinken mee, dan kun je hier heerlijk picknicken.

Swazistam

Mocht je gelijk indruk willen maken, dan heb ik hier nog wat woorden voor je in het Swazi (de gids heeft deze woorden opgeschreven en vertaald):

Ekhaya: Mag ik (het dorp) binnenkomen? (Dit moesten we ook voordat we het dorp in kwamen roepen en hier werd dan gehoor aan gegeven)
Sawubona: Hallo.
Unjani: Hoe gaat het met je?
Ngiyaphila: Het gaat goed met mij.
Ngiyabonga: Dankjewel.
Ngiyabonga Kakhulu: Heel erg bedankt.

De waterval

Ben jij wel eens in Swaziland geweest? Zo ja, wat vond je ervan?