Links rijden in: Zuid-Afrika

Ik heb al het één en ander over Zuid-Afrika geschreven (Rondreis Zuid-Afrika). Ben je ook van plan om met de auto rond te reizen in Zuid-Afrika? Nou dan krijg je er een extra uitdaging bij, namelijk: links rijden! Hoe heb ik het links rijden in Zuid-Afrika heb ervaren? Dat lees je hieronder:

Het begint natuurlijk al bij het ophalen van je huurauto. Waarschijnlijk stap je al aan de verkeerde kant in, want tja ook het stuur zit aan de andere kant. Wij hebben wel een beetje vals gespeeld, want we kozen voor een automaat (aanrader!). Na eenmaal gesetteld te zijn in je auto, ga je dan met klotsende oksels de weg op. Want spannend is het toch zeker wel!

Tijdens het rijden is het gewoon heel erg goed opletten. Het is dan ook fijn als je een bijrijder hebt, want dat extra paar ogen kan je enorm helpen. Let op met het nemen van bochten. Deze neem je al gauw iets te scherp. Op dag één hadden wij al aardig wat schade aan onze velg (oepsie).

Kruger Park

Zolang er andere weggebruikers zijn, is het wat makkelijker om je aan te passen. Je gaat gewoon mee in de stroom. Waar wij meer moeite mee hadden, was geconcentreerd links blijven rijden op een lange weg. De hele tijd reden wij links en uit het niets (nouja… het voelde als uit het niets) reden we aan de rechterkant van de weg en waren we dus aan het spookrijden. Je valt zo snel weer in je oude gewoontes.

Net zoals dat onze ruitenwissers overuren hebben gedraaid. Het hendeltje hiervoor en je richtingaanwijzer zijn dus omgedraaid. Nou dit heeft echt wel even geduurd, voordat wij hier aan gewend waren.

Links rijden Zuid-Afrika

Wat ook opvalt is dat de verkeersborden en verkeerslichten aan de linkerkant van de weg staan. Heel verwarrend! Wij hebben geloof ik wel eens een verkeerslichtje over het hoofd gezien. Wij reden dan weer als enige over een kruispunt, waarbij iedereen ons dan weer vragend aankeek. Ze zullen wel weer gedacht hebben: “weer van die toeristen zonder verkeersinzicht”. Maar ach, het is een hele belevenis op zich. Het zou toch ook niet leuk zijn, als alles in één keer vlekkeloos verloopt? We hebben er ook wel weer om kunnen lachen.

En geloof me, thuis ga je gewoon weer de fout in. Dan draaien hier je ruitenwissers weer overuren als je wilt afslaan.

Camdeboo National Park

Dit was mijn ervaring met het links rijden in Zuid-Afrika. Heb jij ooit wel eens links gereden? Zo ja, hoe beviel dit?