10 weetjes over Hawaii!

Ik heb wat weetjes voor jullie genoteerd over Hawaii. Sommige zijn misschien herkenbaar, omdat ze zo typisch “Hawaiiaans” zijn. Een aantal weten jullie misschien nog niet. Tijdens onze reis zijn we dan ook weer meer te weten gekomen over deze prachtige eilanden. Hier komen de 10 weetjes over Hawaii:

1. Een eigen taal

Hawaii heeft een eigen taal. De Hawaiiaanse taal is een hele bijzondere en opvallende, omdat het echt een klinkertaal is. Het Hawaiiaans kent namelijk 7 medeklinkers. Het hele alfabet telt in totaal maar 12(!) letters:

a, e, h, i, k, l, m, n, o, p, u, w

Je komt dan ook veel plaatsnamen of parken tegen die haast onmogelijk zijn om uit te spreken. Deze taal wordt nog steeds gesproken in Hawaii, maar gelukkig spreken de mensen er ook gewoon Engels. Is voor ons toch net even iets makkelijker!

Hawaiiaanse taal

2. Het langste woord in Hawaii

Met maar 12 letters in het alfabet verwacht je niet echt dat er hele lange woorden gemaakt kunnen worden. Maaaar niets is minder waar. Het langste woord in Hawaii is namelijk: Humuhumunukunukuapua’a. Ja, probeer dit woord maar eens even 4 keer snel achter elkaar te zeggen. De Humuhumunukunukuapua’a is de nationale staatsvis van Hawaii. Het betekent: vis met een varkensneus of vis die knort als een varken. Tijdens het snorkelen op Hawaii zijn wij deze vis meerdere malen tegengekomen. Het is een opvallend visje met mooie kleuren.

Humuhumunukunukuapua’a

3. 50e staat van Verenigde Staten

Hawaii is de laatste en dus de 50e staat van de Verenigde Staten. Op 21 augustus 1959 is Hawaii toegevoegd. Een deel van de bevolking strijdt nog steeds voor een onafhankelijk Hawaii.

4. Koninkrijk Hawaii

Hawaii was ooit een koninkrijk, namelijk van 1795 tot 17 januari 1893. De belangrijkste en eerste koning die het gekend heeft, was Kamehameha I. Hij wist alle eilanden van Hawaii te verenigen en onder één bestuur te brengen.

5. De eilanden

Heel Hawaï bestaat uit 137 verschillende eilanden, waarvan 7 bewoond zijn. De bewoonde eilanden zijn: Oahu, Maui, Kauai, Big Island, Molokai, Lanai en Niihau. Het eiland Niihau is toch wel erg bijzonder. Dit eiland wordt namelijk bewoond door meer dan 100 volbloed Hawaiianen en is niet toegankelijk voor bezoekers. Je kan hier namelijk alleen op uitnodiging komen. Het eiland is in handen van de Robinson familie. Deze familie heeft voor dit isolement gekozen om de oorspronkelijke cultuur te behouden. Het eiland is zelfvoorzienend. De bewoners zijn vrij om het eiland te verlaten, maar hebben gekozen om op dit eiland te wonen.

6. Bekende personen

Er zijn een aantal bekende personen geboren in Hawaii. De bekendste is toch wel voormalig president van de Verenigde Staten: Barack Obama. Maar ook Bruno Mars, Jason Momoa en Nicole Kidman zijn geboren in Hawaii.

7. Aloha

Eén van de bekendste woorden in het Hawaiiaans is “Aloha”. Je ziet en hoort dit woord dan ook vaak voorbij komen tijdens een vakantie in Hawaii. “Aloha” heeft meerdere betekenissen. Het wordt gebruikt om “hoi” en “tot ziens” te zeggen, maar het kan ook liefde en affectie uitdrukken.

Hieronder nog een aantal woorden in het Hawaiiaans, zodat je tijdens een reis naar Hawaii niet onbeslagen ten ijs komt:

E komo mai: welkom
Hale: huis of thuis
Kane: man
Keiki: kind
Lanai: patio of balkon
Mahalo: dankjewel
Ohana: familie
Wahine: vrouw
Wikiwiki: snel

Aloha

8. De “Shaka sign”

De “shaka” (ook wel “hang loose” teken) is het bekende handgebaar waarbij de duim en pink omhoog staan en je middelste drie vingers naar binnen zijn gevouwen. Dit teken zul je veelvuldig gebruikt zien worden op de Hawaiiaanse eilanden. Het is ook een bekend gebaar binnen de surfers wereld. Het teken wordt onder andere gebruikt om te groeten. De “shaka” vindt dus zijn oorsprong in Hawaii. Er gaan verschillende verhalen te ronde over waar het teken vandaan komt. Eén van de verhalen vertelt dat het signaal afkomstig is van Hamana Kalili. Deze man was werkzaam op een suikerboerderij. Bij een ongeluk verloor hij zijn drie middelste vingers, waarna hij een andere functie kreeg. Deze man bleef ondanks zijn gehavende hand hier vrolijk mee zwaaien. De lokale kinderen pikten dit op en hierna volgde de rest van het land.

Shaka

9. Hawaii groeit

Hawaii blijft als land groeien. Dit is te danken aan de actieve vulkaan Kilauea gelegen op Big Island. Door vulkaanuitbarstingen stroomt de lava de oceaan in en dit creëert nieuw land. Daarom wordt Big Island in het zuiden en zuidoosten steeds groter.

10. Kauai en zijn… kippen

Op Hawaii verwacht je wel een aantal dieren tegen te komen, zoals: schildpadden en vissen. Waar de meeste mensen niet aan denken zijn kippen! Het eiland Kauai zit er vol mee. Op de meest onverwachte plekken kom je wel een kip of een haan tegen. Het eiland wordt ook nog wel eens “rooster island” genoemd.

Kippen op Kauai

Dit waren mijn 10 weetjes over Hawaii. Hopelijk heb je wat nieuwe dingen geleerd over deze bijzondere eilandengroep!