De ultieme rondreis door Zuid-Afrika

Altijd al nieuwsgierig geweest naar een rondreis door Zuid-Afrika? Hoe het is om de Big Five te spotten? In deze blog vertel ik jullie mijn reiservaring voor de ultieme rondreis door Zuid-Afrika.

Eindelijk was het dan zover: Roadtrippen door Zuid-Afrika. Als klein meisje had ik al de droom om een rondreis door Zuid-Afrika te maken. Het leek me geweldig om een safari mee te maken en de wilde dieren van zo dichtbij te kunnen zien. De uitgestrekte landschappen, de dieren, de bomen, de mensen… het leek mij magisch. Gelukkig was het niet moeilijk om Daryl te overtuigen en zo begonnen we onze Zuid-Afrika reis te plannen.

Oooh en die droom van dat kleine meisje is uitgekomen. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Zuid-Afrika was overweldigend, mooi, ontroerend, puur, confronterend en spannend.

Rondreis Zuid-Afrika

Onze route van onze 25-daagse auto rondreis in Zuid-Afrika zag er als volgt uit:

Dag 1: Johannesburg
Dag 2: Witrivier
Dag 3: Hoedspruit (Klaserie Private Game Reserve, Africa On Footcamp)
Dag 4: Hoedspruit (Klaserie Private Game Reserve, Africa On Footcamp)
Dag 5: Kruger Park
Dag 6: Kruger Park
Dag 7: Kruger Park
Dag 8: Swaziland
Dag 9: Hluhluwe

Dag 10: St. Lucia
Dag 11: St. Lucia
Dag 12: Umhlanga
Dag 13: Drakensberg
Dag 14: Drakensberg
Dag 15: Bloemfontein
Dag 16: Cradock
Dag 17: Graaff Reinet
Dag 18: Addo Elephant National Park
Dag 19: Knysna
Dag 20: Oudtshoorn
Dag 21: Montagu
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Kaapstad
Dag 25: Kaapstad

 

Dag 1 Column 2
Column 1 Value Column 2 Value
Column 1 Value 2 Column 2 Value 2

 

Reisroute Zuid-Afrika

Zoals je ziet hadden wij een drukke planning en hebben we op de meeste plekken één overnachting gehad. Voor onze reis hadden wij een auto gehuurd. Wij huurden een leuke Hyundai I10 (ja, heel gedurfd in Zuid-Afrika). Ik moet zeggen dat het met deze auto heel goed te doen was in Zuid-Afrika, omdat de wegen over het algemeen goed onderhouden zijn. Wij hebben alleen in een aantal parken moeite gehad met de bekende potholes (gaten in de weg). Deze hebben wij dan ook geprobeerd zoveel mogelijk te ontwijken. Ook de onverharde wegen in de natuurparken waren een uitdaging, maar ons autootje heeft het met de nodige aanmoediging de hele reis volgehouden (hij heeft toch maar even bijna in totaal 5000 kilometer afgelegd)! We hebben er toch ook wel om kunnen lachen, want wij hobbel de bobbel in ons autootje door het Krugerpark over die zandwegen. Natuurlijk werden wij meerdere malen ingehaald door van die grote Range Rovers, Land Rovers, Ford Rangers en grote Toyota’s alsof het niets was. Die zullen ons vast uitgelachen hebben!

Rondreis Zuid-Afrika

Wij zijn in onze zomer (de maand juli en begin augustus) dus de Zuid-Afrikaanse winter naar Zuid-Afrika gegaan. Be prepared wat betreft het meenemen van kleding. Ik heb werkelijk ongeveer mijn hele kledingkast daar aangehad. Van lange broek tot korte broek, van hemdje tot een dik fleecevest en van dichte wandelschoenen tot aan mijn Teva sandalen. Good to know: we hebben zon gehad (boven de 20 graden), tot regen en hagel. Maar dit maakte het juist zo leuk. Elke dag was het weer wat anders. Verwacht rond Johannesburg een lekker temperatuurtje (behalve ’s nachts). Hier kun je voor Nederlandse begrippen gewoon in je korte broek en hemdje lopen (de Zuid-Afrikanen zelf daarentegen staan je wel raar aan te kijken. Zij lopen met sjaals om). Hoe meer wij naar het zuiden reden hoe koeler het werd. Van Umhlanga naar St. Lucia hebben wij zelfs zulke harde regen en hagel gehad dat wij onze auto aan de kant hebben gezet. Maar believe me dit is voor Zuid-Afrika ook erg uitzonderlijk. Aan onze gastvrouw in Umhlanga hadden wij nog gevraagd om een ruitenkrabber, maar hier werden wij natuurlijk keihard door uitgelachen. “You are in South-Africa honey, we don’t know these things”.

Rondreis Zuid-Arika

We hebben werkelijk genoten van onze reis. De indrukken die wij hier hebben opgedaan, nemen ze ons nooit meer af. We hebben zoveel wilde dieren gezien (en zelfs 2 x de Big Five!!!). Bij elke zebra die om de hoek kwam kijken, werden we al hysterisch. Het landschap, de kleuren, de mensen, de dieren, maar ook de lucht. Nog nooit in mijn leven heb ik zo’n mooie lucht gezien. De Melkweg die zich ‘s nachts boven je uitspreidt is gewoonweg adembenemend en dan nog niet te beginnen over de hoeveelheid vallende sterren die hierbij een schouwspel waren.

En wij als bourgondiërs konden onze harten ophalen aan al het lekkere eten. Ook vinden wij het altijd zo leuk om nieuwe dingen te eten. Wij hebben struisvogelbiefstuk (loved it), struisvogelpizza, krokodil, biltong (gedroogd vlees, te halen in de supermarkt) en steenbokcarpaccio gegeten. Ook de braai (barbecueën op zijn Zuid-Afrikaans) is in Zuid-Afrika erg populair.

Zuid-Afrika is ook erg confronterend. Het ene moment zie je langs de weg krottenwijken liggen en het volgende moment rijd je in een grote villawijk met dure huizen en dikke auto’s. De contrasten in het land zijn dus altijd nog erg groot en voor ons niet te bevatten.

Het enige wat ik volgende keer anders zou doen, is langer blijven op bepaalde plekken. De extra tijd in het Kruger National Park en het African on Footcamp was heerlijk. Maar op andere plekken hadden wij ook nog wel langer willen blijven. Desondanks had ik niets van dit alles willen missen. Van de Big 5 in het Kruger Park tot de potholes in het Hluhluhwe-Umfolozi Game Reserve, de krokodillen en nijlpaarden in St. Lucia tot de bergen met sneeuw in Drakensbergen, de struisvogelhoofdstad Oudtshoorn tot de pinguins in Kaapstad. We’ve seen it all!

Rondreis Zuid-Afrika

Ja, Zuid-Afrika heeft mijn verwachtingen overtroffen. It was a dream come true. Dit was mijn ervaring van mijn eerste kennismaking met Zuid-Afrika. De aankomende weken komen er nieuwe blogs met hoogtepunten van onze Zuid-Afrika reis met handige tips. Ben jij wel eens naar Zuid-Afrika geweest? Of staat deze toffe bestemming nog op je bucketlist?