Kerstmarkt Aken (Aachen)

Ik hou van kerstmarkten! De houten huisjes, de fonkelende lichtjes en de gezellige kerstmuziek. Ik kan zo genieten van die gezelligheid en kneuterigheid (wordt dit woord nog gebruikt, haha?!). Vrolijk word ik er van. Zeker als ik er dan ook nog een warme mok met chocolademelk en slagroom bij heb.

Ik ben al naar een aantal kerstmarkten geweest. Vooral de Duitse kerstmarkten vind ik altijd erg leuk. Naar sommige is het echt niet ver rijden en toch heb je het idee dat je er even helemaal tussenuit bent. De kerstmarkten in Keulen en Düsseldorf zijn zeker aanraders, maar vandaag ga ik jullie mijn ervaring delen met de kerstmarkt in Aken.

Kerstmarkt Aken

Waar ligt Aken?

Aken ligt net over de grens in Duitsland. Vanaf Utrecht is het ongeveer 2 uurtjes rijden (en vanuit Limburg ben je er zo!).  Halverwege november t/m halverwege december is Aken omgetoverd tot een winterwonderland. Rondom de Dom en het stadhuis vind je op meerdere pleinen gezellige kerstmarkten (de pleinen: Münsterplatz, de Katshof en de Marktplatz). Alles is tot in de puntjes versierd met grote bomen, gezellige lichtjes en tientallen houten kerstkramen.  Ook een bandje dat kerstmuziek speelt mag natuurlijk niet ontbreken.

Kerstmarkt Aken

Wat te doen en te zien?

Wat kun je zien en/of kopen op de kerstmarkt in Aken? Er is ontzettend veel eten en drinken te verkrijgen op de kersmarkt: glühwein, bratwurst, chocolademelk, Reibekuchen (aardappelkoekjes) en nog veel meer lekkers. Daarnaast zul je kramen tegenkomen met wollen sokken, mutsen, houtsnijwerk, kerstversiering en speciale lekkernijen.

Een echte aanrader en typisch Akens zijn de “Akense Printen”. Een soort koeken die je in allerlei verschillende variaties kan eten. Je hebt ze naturel, maar ook met noten of een laagje chocolade. Deze zijn zowel op de kerstmarkt als in de winkelstraten te verkrijgen. De bekendste winkel die deze lekkernij verkoopt is “Nobis”. Jammie!

De kerstmarkt in Aken is niet heel groot. Je moet dan ook niet verwachten dat je hier een hele dag over heen loopt. Wij hebben de kerstmarkt gecombineerd met een bezoek aan de grote winkelstraten. Hier zijn talloze winkels te bezoeken. Het Aquis Plaza is een super groot winkelcentrum met meerdere verdiepingen. Dit is dus zeker een aanrader.

Kerstmarkt Aken

Tip!

Tip 1: Een winkel die zeker het bezoeken waard is, is de “DM”. Dit is een Duitse drogisterij. Bij deze winkel zijn producten van een aantal bekende merken een stuk goedkoper dan bij ons in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Nivea of L’oréal. Zo bespaar je weer op je kerstcadeaus!

Tip 2: Wanneer je naar Aken met de auto gaat, houdt er dan rekening mee dat deze binnen de mileuzone valt. Je hebt hier dus een milieusticker nodig. Het niet hebben van een milieusticker kan je een boete opleveren. De aanvraag voor een milieusticker vind je hier.

De kerstmarkt in Aken is een absolute aanrader! Heerlijk om hier rond te struinen en te genieten van de gezellige kerstsfeer! Naar welke kerstmarkt ben jij wel eens geweest?