Tips voor een stedentrip naar Dublin!

Onze trip naar Ierland was erg geslaagd. De afwisseling met Dublin en de mooie omgeving vond ik dan ook echt aanrader. Ik heb genoten van deze hoofdstad. Dublin is knus en gezellig. Het heeft iets door al zijn oude pubs. Wanneer je langsloopt hoor je vaak de live-muziek uit deze pubs schallen. Heerlijk! Wij houden daarnaast ook echt van dat bourgondische eten en drinken. In Dublin hoef je je geen moment te vervelen, want er zijn genoeg toffe bezienswaardigheden. Welke dat zijn, lees je hier onder:

Dublin

Temple Bar District (Pubs, pubs en nog eens pubs!)

In een vorige blog heb ik al een aantal leuke pubs benoemd die een bezoekje waard zijn. Dublin heeft pubs ten overvloede, maar de wijk die vooral bekend staat om zijn pubs is het Temple Bar District. In de meeste pubs wordt livemuziek gespeeld wat voor veel gezelligheid zorgt. De bekende Temple Bar is waarschijnlijk de bekendste en meest gefotografeerde pub van Dublin en is dan ook ook bezoekje waard. Het Temple Bar District is the place to be voor een kroegentocht.

Temple Bar District

Bezoek Dublin Castle met een guided tour

Eigenlijk was het bezoeken van Dublin Castle een spontane actie. Spijt hadden we daarentegen zeker niet. Van een “kasteel” kun je trouwens niet echt spreken. Het is meer een paleis dan een kasteel. Dublin Castle ligt midden in deze stad en heeft een rijke geschiedenis. Wist je dat hier zelfs ooit de Vikingen zich gevestigd hebben? Bezoek tijdens je tour de oude opgravingen uit de tijd van de Vikingen en de Middeleeuwen, de Royal Chapel en de rijk versierde staatsappartementen.

Je kunt kiezen uit een guided-tour of een self-guiding tour. Het is aan te raden om de guided-tour te kiezen, omdat je dan alles kan bekijken wat ik hierboven heb genoemd. Bij een self-guided tour mag je alleen de staatsappartementen bezoeken. Daarnaast weet de gids heel veel en is het erg interessant om op deze manier meer over Dublin Castle te leren.

Een guided-tour kost 12 euro p.p. De tickets kun je hier boeken.
Adres: Dame St, Dublin 2, Ierland

Dublin Castle

Bezoek de bibliotheek van het Trinity College

De oudste universiteit gelegen in Dublin is het welbekende: Trinity College. Deze prachtige universiteit staat ook wel bekend om een aantal bekende schrijvers die het heeft voorgebracht, namelijk: Oscar Wilde en Bram Stoker (van Dracula). Wat deze universiteit verder nog bijzonder maakt, is dat het als nationale bibliotheek fungeert van Groot-Brittannië. In de hoofdbibliotheek hebben ze ongeveer al 200.000 (!) boeken en hebben in totaal meer dan 4,5 miljoen werken. Bizar veel dus.

Daarnaast is er één grote highlight in deze old library, namelijk The Book of Kells. Dit boek is ooit in het jaar 800 geschreven door Keltische monniken. Over monnikenwerk gesproken, dat is dit absoluut. Dit boek bestaat uit prachtige kleuren en sierlijke letters en afbeeldingen (en dit in een periode zonder verf zoals wij dat kennen). Dit boek bevat vier evangeliën van het Nieuwe Testament. Tijdens de tentoonstelling van het boek zie je maar vier pagina’s. Misschien denken de meeste mensen “is dit het nu?”, maar desondanks is het toch mooi om te zien. Zeker met het besef dat dit zo lang geleden gemaakt is met materialen uit die tijd.

Ook de bibliotheek zelf stelt niet teleur. In de long room strekken torenhoge boekenkasten zich voor je uit. Langs de boekenkasten staan bustes van bekende schrijvers, wetenschappers en filosofen. Oude vervallen boeken met versleten ruggen prijken in de donkerbruine boekenkasten. Eerlijk is eerlijk, dit is een indrukwekkende ruimte. Prachtig!  Ook vind je in deze ruimte nog een bijzonder voorwerp, namelijk een harp uit de vijftiende eeuw. De harp is natuurlijk het symbool van Ierland. Helaas ben je hier niet alleen, want het is wel een toeristische attractie.

Het is handig om je tickets al van tevoren te bestellen, want dit scheelt je namelijk om in een lange rij te staan. Bestel je tickets hier.
Adres: College Green Dublin 2, Ireland.

Trinity College

Guinness Storehouse

Wij hebben hier geen bezoek  aan gebracht, want ik ben geen groot fan van bier. Mocht je een echte bierliefhebber zijn? Dan schijn je hier aan het juiste adres te zijn. Ierland staat natuurlijk bekend om zijn Guinness bier. De fabriek staat in Dublin. Tijdens een tour door de fabriek kom je meer te weten over het brouwen van dit bekende biertje. Aan het einde van de rondleiding krijg je ook de mogelijkheid om het Guinness bier te proeven met mooi uitzicht over Dublin.

Tickets boek je hier.
Adres: Ushers, Dublin 8, Ierland

Saint Patricks Cathedral en Christ Church Cathedral

Dit zijn de twee middeleeuwse kathedralen die Dublin rijk is. Saint Patricks Cathedral is eind 12e eeuw gebouwd en Christ Church Cathedral in de eerste helft van de 11e eeuw. Beide kathedralen zijn van buitenaf erg indrukwekkend. Wij zijn niet binnen geweest, maar beide kathedralen kun je ook van binnen bewonderen.

Tickets voor Christ Church Cathedral boek je hier.
Adres: Christchurch Pl, Wood Quay, Dublin 8

Tickets voor Saint Patricks Cathedral boek je hier.
Adres: St Patrick’s Close, Wood Quay, Dublin 8

Kathedralen

Winkelen in Dublin

Zoals in elke grote wereldstad kun je ook in Dublin heerlijk winkelen. De bekendste winkelstraat is Grafton Street. Hier vind je winkels als de H&M, Zara, Primark, Tommy Hilfiger, G-Star en nog veel meer. Aan het einde van de Grafton Street vind je het Stephens Green Shopping Centre. Dit winkelcentrum is niet alleen een bezoekje waard voor de winkels, maar ook door de architectonische bouwstijl. Een andere bekende winkelstraat is Henry Street. Ook leuk is om een bezoekje te brengen aan George’s Street Arcade. Dit is een klein overdekt winkelcentrum met kleine winkeltjes en stalletjes. Een aanrader om hier even doorheen te lopen.

Winkelen Dublin

Er is dus genoeg te zien en doen in Dublin. Wij hebben ons geen moment verveeld. Heb jij nog tips voor een bezoek aan Dublin?