Wit, geel, zwart, rood of groen strand? Hawaii heeft ze allemaal!

Ook zo dol op stranden? In Hawaii kun je dan zeker je hart ophalen. Natuurlijk verlangt iedereen naar een wit poederstrandje met blauw water… maar er is meer te vinden op Hawaii! Wat dacht je namelijk van een geel/goud, rood, groen of zwart strand? Ja, je leest het goed! Op Hawaii zijn er namelijk meerdere kleuren strand te vinden. Heel bijzonder om deze in het echt te zien. Ik heb in mijn vorige blogs al een aantal stranden genoemd. Vandaag vertel ik je wat meer over deze bijzondere stranden van Hawaii.

Wit strand

Gelukkig zijn er genoeg “witte stranden” te vinden op Hawaii. Natuurlijk is de één mooier dan de ander, maar hé je bent op Hawaii dus er is genoeg keus! Natuurlijk is Waikiki Beach het bekendste strand van Hawaii (Oahu), maar dit is zeker niet de mooiste.  Het allermooiste witte strand met blauw water vonden wij ‘Makalawena Beach’ op Big Island. Het is even een karwei om er te komen, maar het is het dubbel en dwars waard. Dit is zo’n strand die je op de cover van een magazine vindt. Echt het ultieme bountygevoel. Op Oahu waren de stranden ‘Kailua Beach’ en ‘Lanikai Beach’ prachtige stranden om bij weg te dromen. Deze zijn een stuk makkelijker te bereiken en hebben ook een prachtig wit strand. Aanraders dus!

Wit strand

Geel/goud strand

De meeste stranden neigen een beetje naar een gelige kleur. Ze zijn dan niet zo wit als bovengenoemde stranden, maar ook niet kanariegeel natuurlijk. Sommige stranden op Maui leken bijna goud van kleur. Erg mooi om te zien!

Geel strand

Zwart strand

Heel bijzonder zijn toch wel de gitzwarte stranden die je op Hawaii kunt vinden. Zowel op Maui als op Big Island zijn er zwarte stranden te vinden. Wij hebben die op Maui bezocht tijdens de Road to Hana in het Wai’anapanapa State Park. Het strand bestaat niet echt uit zand, maar meer uit hele kleine steentjes. Het “zand” heeft zijn zwarte kleur te danken aan vulkanische activiteiten. In het Wai’anapanapa State Park zijn hier meerdere zwarte stranden vinden. Zwemmen is hier vaak niet mogelijk in verband met de de ruige zee. Desondanks is het prachtig om langs de stranden te wandelen. Het landschap is hier namelijk soms zo onwerkelijk. Het is ruig en mysterieus. De hoge zwarte rotsen met het blauwe water en de groene planten die tussen de lavarotsen doorgroeien… adembenemend mooi!

Zwart strand

Rood strand

Toen ik hoorde dat er een rood strand op Hawaii te vinden is, moest ik dit met mijn eigen ogen zien. Het rode strand vind je op het eiland Maui en ligt net voorbij het plaatsje Hana. Wanneer je dus de Road to Hana rijdt, kun je zowel een zwart strand als een rood strand bewonderen. Het rode strand ligt op een prachtige locatie. Wanneer je naar het strand wandelt, zie je het strand eerst van bovenaf. Vanaf hier is goed te zien hoe rood het strand is en hoe ontzettend blauw het water is. Uit het water steken zwarte rotsen, waar het water op stuk slaat. De hoge rotswanden om het rode strand heeft dezelfde kleur als het zand. Eenmaal beneden zie je dat het “zand” ook meer kleine kiezeltjes zijn dan echt zand. Het water was wel wat ruig, maar we konden het niet laten om toch even snel hier in het water te duiken!

Rood strand

Groen strand

Absoluut uniek is het groene strand. Wist je dat een groen strand, maar op twee plekken in de wereld voorkomt? Namelijk op Hawaii en op de  Galapolos eilanden. Erg bijzonder en zeldzaam dus! Het groene strand is te vinden in het zuiden van Big Island. Ook dit strand is niet heel makkelijk te bereiken. Vanaf de parkeerplaats is het namelijk nog een uur lopen naar Green Sand Beach. Op de parkeerplaats zijn er ook mensen die je voor 20 dollar p.p. met een pick up kunnen brengen en ophalen. Je zit dan wel hutje mutje met meerderen in de laadbak. Deze gierige Hollanders vonden 40 dollar te veel geld en hebben dus het eind gewandeld. Ik moet bekennen dat het best een pittige wandeling was. Het was erg warm (neem water mee) en er is ook geen duidelijk pad dat naar het strand leidt. Wij hebben voornamelijk de kuststrook gevolgd. Uiteindelijk zagen we dan van bovenaf het lagergelegen groene strand. Het heeft een soort olijfachtige kleur. Het groene zand  dankt zijn kleur door het mineraal olivijn dat afkomstig is van de vulkaan Pu’u Mahana waartegen het strand ligt. Doordat de oceaan tegen deze wanden aanslaat is dit olivijn op het strand terecht gekomen. Hierdoor heeft het zand dus een groenige kleur gekregen. Na een uur wandelen was een duik in het water erg welkom! Heerlijk!

Groen strand

Dit waren de meest bijzondere stranden van Hawaii die wij hebben bezocht.  Zelf vind ik het moeilijk kiezen welk strand het meeste indruk op mij heeft gemaakt, want ze waren allemaal even speciaal! Wat is het meest bijzondere strand waar jij bent geweest?